top of page

İÇ MİMARLIK

İç mimarlık, bir mimari mekânın içinde, kullanıcılara işlevsel, yapısal ve estetik ölçütlere göre en uygun tasarımı sunmak için çözümler üreten meslek dalıdır.

İç mimarlık bir yandan güzel sanatların gerektirdiÄŸi plastik deÄŸerleri içeren, estetik bilgi ile yoÄŸrulmuÅŸ, diÄŸer yandan mimarlığın bina olgusuyla iliÅŸkilendirilen bir konumda da yer almaktadır. İç mimarın bir bina içinde yer alan mekânların hacim ve yüzeylerini deÄŸerlendiren bir boyutta konuya yaklaÅŸmasının yanı sıra, yapı sistemleri, fiziksel çevre kontrolü, aydınlatma, ergonomi, ısıtma, gibi mekân konforu konularında da bilgili olması gerekmektedir. Bu açıdan bakıldığında mekânı kullanan bireylerin yaÅŸam kalitesini ve konforunu öne çıkartan tanımlı mekânların, tanımlı iÅŸlevlerle, kullanıcı için biçimlendirilmesi ve tasarlanması mesleÄŸin temel amaçlarındandır.

İç mimar, mekân organizasyonuna yeni ve ekonomik Ã§Ã¶zümler getirmek amacı ile tasarımlar yapar. MesleÄŸinin gereÄŸi olarak, insan-donanım-mekân sorunlarını alışılmış biçim ve ölçülendirmelerin ötesinde temel verileri ele alarak, yeniden, günümüz ve gelecek kaygısı ile araÅŸtırır. Malzeme ve teknoloji alanındaki geliÅŸmeleri, mekân ve donanım tasarımlarında kullanır.[1] Ä°Ã§ mimarların hizmet ettikleri alanlar genel olarak söyle sıralanabilir :

  • Mekân tasarımının ilk aÅŸamalarından, etütlerden, uygulamaların bitimine kadarki (karar verme-uygulama) süreci gerçekleÅŸtiren ekip içinde yer alır. Mekâna özgü mobilyaların (donanımların) elde edilen veriler doÄŸrultusunda boyut ve kullanım verilerini saptar, özgün biçimleri gerçekleÅŸtirir.

  • İç mekânın yeniden düzenlenmesine, yeni bina yapımından daha sık gereksinim duyulduÄŸu bir gerçektir. Yapımı tamamlanmış veya eski iÅŸlev dışında yeni bir iÅŸlev kazandırılacak yapıların iç mekânlarında öngörülen yeni iÅŸlevi, insanin yasam ve davranış biçimlerine göre çözümler ve düzenler.

  • Kültür kalıtı ya da tarihi eser olarak belirlenmiÅŸ eski yapıların iç mekânları ve bu mekânlarda yer alan öğelerin (mobilya, yapı elemanları vb.) saptanması ve restorasyonunu yapar. Geleneksel sanat ve kültürümüzün benimsetilmesi ve tanıtılmasına böylece aracı olmak iç mimarın çalışma alanı içindedir.

Uluslararası İç Mimarlar Federasyonu’nun (IFI) iç mimarlık alanında çalışacak olan kiÅŸilerin sahip olması gereken özellikler olarak benimsediÄŸi temel özellikler : iç mekânların iÅŸlevsel ve nitelikli olabilmesine iliÅŸkin sorunları tanımlayarak araÅŸtıran ve yaratıcılığını katarak çözen; iç mekânı tasarlayan, tasarım analizi yapan, ÅŸantiye denetimi, yapı sistemleri, estetik, iç mekâna iliÅŸkin yapı bilgisi, donatı, malzeme, donanım konusunda bilgi veren ve iç mekâna iliÅŸkin çizim ve dokümanları hazırlamak üzere eÄŸitim ve deneyimle donanmış olmalarıdır

bottom of page